Fotoreportazh nga ishulli i Sazanit 1915 – 1921

Më 30 tetor 1914 kryqëzori italian “ETNA” zbarkoi në ishullin e Sazanit një kompani të marinës mbretërore italiane. Sipas Traktatit të Londrës të vitit 1915, Italisë iu premtua ndër të tjera edhe sovraniteti mbi Sazanin, Vlorën dhe hinterlandin e saj. Italia filloi pa humbur kohë një program ambicioz ndërtimesh për kthimin e ishullit në një bazë detare të marinës italiane për të kontrolluar ngushticën e Otrantos, e cila me shpërthimin e Luftës së Parë mori një rëndësi të madhe. Albumi fotografik me 91 foto ilustron ecurinë e punimeve fortifikuese gjatë gjithë Luftës së Parë; portin ushtarak në gjirin e Shën Kollit, bateritë e artilerisë, rrugën e dekovilit, teleferikun për transportin e materialeve ndërtuese, godinat e shërbimeve mbështetëse dhe ndërtesat e komandës. Pas fotografive dallohet vula e njësisë ushtarake që ka realizuar ndërtimet në ishull; ‘SEZIONE STACCATA GENIO MILIT .R. MARINA *BRINDISI*’. Në natën e 11 nëntorit 1916 duke lundruar mes Karaburunit dhe Sazanit anija e flotës mbretërore italiane ‘Regina Margherita’ u fundos bashkë me një pjesë të ekuipazhit. Në kujtim të pesëvjetorit të ngjarjes tragjike, më 11 nëntor 1921, u ngrit një përmendore dhe një kapelë për t’i shërbyer personelit ushtarak. Të dy objektet u shkatërruan gjatë regjimit diktatorial.